Powered by ZRVP

Divorțul – ce opțiuni ai pentru desfacerea căsătoriei

Conform Institutului Național de Statistică, în România, în luna martie a anului 2021 s-au pronunțat cu 813 divorțuri mai multe decât în luna martie a anului 2020.

Divortul

Aceeași situație a fost raportată și în alte state. Cu titlu de exemplu, Italia este una dintre țările membre ale Uniunii Europene care a raportat o creștere de 60% a cazurilor de divorț în ultimul an.

Divorțul,  însă, nu este o simplă despărțire. Nu este o decizie care să fie raportată doar la ceea ce mai simți sau nu față de persoana de lângă tine, ci trebuie avute în vedere și analizate aspecte precum situația copiilor, acolo unde este cazul, domiciliul acestora, programul de legături personale pe care îl va avea părintele nerezident, exercitarea autorității părintești, situația bunurilor dobândite în timpul căsătoriei și partajul acestora, ș.a.m.d..

În măsura în care te afli în fața unei astfel de decizii (fie că relația pur și simplu nu mai funcționează, fie că soțul/soția sunt violenți, alcoolici sau orice alte motive), trebuie în primul rând să analizezi dacă ai nevoie de un avocat care să te reprezinte în fața instanței. Pentru că nu este o decizie ușor de luat și chiar costisitoare uneori, am pregătit acest material care te poate ajuta să-ți dai seama dacă ai nevoie de un avocat sau nu.

În ipoteza în care nu iei, cel puțin pentru început, în calcul angajarea unui apărător, trebuie măcar să știi care sunt variantele pe care le ai la dispoziție. Cu alte cuvinte, cui te poți adresa pentru a dispune desfacerea căsătoriei?

La acest moment sunt reglementate trei proceduri prevăzute de lege pentru desfacerea căsătoriei:

Divorțul pe cale administrativă la ofițerul de stare civilă

Această procedură se aplică doar în acele situații în care soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, ofițerul de stare civilă.

Dacă aceste condiții sunt întrunite, ofițerul de stare civilă de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților. Cu această ocazie se va elibera un certificat de divorț, potrivit legii.

În mod evident, aceasta este cea mai puțin costisitoare procedură și, totodată, cea mai rapidă.

Divorțul pe cale administrativă în fața notarului public

Cunoscută de către publicul larg sub denumirea de „divorțul la notar” această procedură se aplică atât în ipoteza prezentată mai sus, cât și în acele situații în care în urma căsătoriei au rezultat copii minori.

În acest ultim caz, divorțul poate fi constat de către notar, dacă soții convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

Divorțul pe cale judecătorească

În eventualitatea – des întâlnită în practică – în care soții fie nu sunt de acord cu divorțul, fie cu celelalte aspecte care vin la pachet cu un astfel de demers (ex. păstrarea sau nu a numelui de familie dobândit în urma căsătoriei; domiciliul copiilor; programul de legături personale cu copiii al soțului nerezident; partajarea bunurilor comune etc.), divorțul va fi pronunțat de către instanța de judecată care va soluționa și accesoriile unei astfel de cereri.

În mod evident, se poate învesti instanța cu o cerere privind desfacerea căsătoriei și atunci când soții se înțeleg. În acest caz, nu se vor mai administra probele aferente unui astfel de proces, iar judecătorul va lua act de acordul părților cu privire la desfacerea căsătoriei.

În cazul în care nu există acest acord, instanța poate pronunța o hotărâre de divorț în măsura în care a fost dovedită imposibilitatea continuării căsătoriei, din motive medicale, dacă se probează culpa exclusivă a pârâtului ori culpa comună a soților, ori dacă se probează o separare în fapt de cel puțin doi ani.

Un proces de divorț poate fi dificil de gestionat, dar nu imposibil.

Procesul de divorț poate fi, de cele mai multe ori, dificil de gestionat și costisitor și nu întotdeauna se poate termina așa cum îți dorești. Despre cum trebuie gestionat un astfel de proces și ce presupune, am scris mai multe detalii aici.

Desigur, dacă pe parcursul procesului părțile se răzgândesc și nu mai doresc să divorțeze, indiferent de motive, instanța va luat act de împăcarea lor și va dispune închiderea dosarului de divorț.

Așadar, dacă ești pe cale de a lua o astfel de decizie, acestea sunt cele trei modalități prin care poți obține desfacerea căsătoriei.

În mod clar, acolo unde se poate, este recomandat ca divorțul să aibă loc prin acord. Când acest lucru nu este posibil, în funcție de situația dată, trebuie înțeles că un proces de divorț poate fi dificil de gestionat, dar nu imposibil.

Într-adevăr, un avocat poate ajuta cu pregătirea unui probatoriu solid și temeinic și vă poate ghida, acolo unde este cazul, în gestionarea relației cu copiii și cu ceilalți implicați direct sau indirect în proces.

Postări asemănătoare