Powered by ZRVP

Cum îți alegi avocatul potrivit?

Divorțul, în general, dar și celelalte situații care pot apărea, fie în timpul căsătoriei (ex. cazuri de violență domestică de orice fel), fie ulterior desfacerii acesteia (ex. nerespectarea programului de vizită, neplata pensiei alimentare etc.) sunt dificil de gestionat și, uneori, poți ajunge în situația să nu știi ce să mai faci sau cui să-i ceri ajutorul.

Cum iti alegi avocatul potrivit

De cele mai multe ori trebuie să apelezi la serviciile unui avocat. Acesta va deveni reprezentantul tău, persoana de încredere căreia îi vei încredința detalii din viața ta personală, din intimitatea ta, și care te va ajuta să îți aperi interesele. Mai mult, avocatul îți va deveni pe parcursul procesului sfătuitor, te va asculta și, cel mai probabil, va fi persoana care îți va înțelege cel mai bine neliniștile, va trăi alături de tine bucuria obținerii unei soluții prin care instanța îți va încredința copilul și se va lupta, prin mijloacele legale, să schimbe eventualele soluții nefavorabile.

Din aceste motive, am pregătit acest material prin intermediul căruia te vom ajuta să îți găsești avocatul potrivit.

Dacă te-ai hotărât să apelezi la serviciile unui avocat, acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le ai în vedere:

Aria de practică

În mod evident, dacă te confrunți cu o problemă de dreptul familiei, angajezi un avocat specializat pe acest domeniu. Societatea a evoluat, iar această evoluție determină și modificarea foarte rapidă a legislației. Dacă înainte un avocat putea lesne să fie specialist și în Drept sportiv și în Dreptul aviației, în prezent specializarea multiplă este aproape imposibilă.

Din această cauză, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere în momentul în care dorești să apelezi la un avocat este să fie specializat în dreptul familiei.

Prin urmare, dacă doriți să divorțați, nu angajați un avocat specializat în Dreptul muncii, chiar dacă este nepotul colegei de muncă și vă costa mai puțin.

Experiența, cartea de vizită a unui avocat

Experiența este poate cea mai importantă carte de vizită a unui avocat. Aceasta este reprezentată de anii de activitate, cunoștințele, portofoliul de cazuri similare și rata de succes în litigiile sau medierile gestionate.

Tocmai de aceea, un avocat experimentat într-un anumit domeniu va putea să îți ofere consultanță la un nivel calitativ ridicat pe baza cazurilor anterioare în care a fost implicat, posibil asemănătoare cu situația cu care te confrunți.

Un avocat cu experiență cu siguranță cunoaște cum funcționează instanțele, ce așteptări au anumiți judecători și cum ar trebui spuse lucrurile în fața acestora.

Firma de avocatură – cine sunt avocații care te vor reprezenta?

În zilele noastre piața avocaturii este foarte dezvoltată, firmele mari de avocatură oferind potențialilor clienți servicii juridice în cele mai diversificate arii de practică.

Fiecare firmă este structurată pe departamente specializate și în funcție de situația cu care te confrunți, cazul îți va fi repartizat unei astfel de echipe. Verifică dacă firma de avocatură pe care o ai în vedere are un departament specializat în dreptul familiei. Așa ai certitudinea că de dosarul tău se vor ocupa avocați cu experiență în domeniu.

Așadar, înainte să alegi să colaborezi cu o anumită firmă, fă un research. Cine sunt avocații care te vor reprezenta? Află ce spun clienții despre această firmă și ce rezultate a avut în trecut. Dacă aplici cu atenție aceste criterii de selecție, cu siguranță cazul tău va ajunge pe mâine bune.

Iar pentru că de-a lungul anilor am întâlnit sute de cazuri asemănătoare și putem anticipa care sunt nevoile și grijile tale, în încheierea acestui articol îți vom da două sfaturi suplimentare.

Onorariul

Este evident că fiecare caută, atunci când își alege un avocat, să plătească cât mai puțin pentru serviciile de care are nevoie. Ca regulă, onorariile percepute de avocați sunt orare sau fixe.

Dacă oferta de onorariu propusă de un avocat ți se pare exagerată, ține minte că poți avansa o contraofertă. Evaluează însă obiectiv serviciile, mai ales dacă este vorba de un proces de divorț cu minori care poate dura mai mult decât un proces în care nu sunt implicați copii.

Fă un pas în spate

Deși am spus mai sus că avocatul îți va fi prieten și sfătuitor, nu înseamnă că trebuie să-i spui toate supărările, frustrările, tristețea și durerea prin care treci. Nu acesta este jobul lor. Cel mai important, nu le spune cum să își facă treaba. E ca și cum te-ai duce la doctor și ai spune că „ai citit pe Google și crezi că suferi de…”.

Este foarte important să-ți asculți avocatul. Dacă ai ales un avocat cu experiență asa cum am recomandat anterior, cu siguranță a mai avut cazuri similare și știe foarte bine ce are de făcut și cum să-și construiască strategia.

Altfel, divorțul va fi cu atât mai complicat pe cât îl vei face tu să fie. Și nu vrem asta.

Ține minte că singurul tău scop este să obții divorțul fără multe consecințe negative (materiale sau psihice), iar, dacă aveți și copii, să apărați interesul acestora și să faceți tot posibilul ca acest demers să-i afecteze cât de puțin posibil.

Despre cât de dificil poate fi pentru copii un proces de divorț și cum pot fi protejați de eventualele consecințe negative pe care le poate avea asupra lor am scris aici.

Postări asemănătoare