Powered by ZRVP

Adulterul și divorțul: Este infidelitatea motiv de divorț?

Infidelitatea unuia dintre soți este poate cel mai întâlnit motiv invocat pentru desfacerea căsătoriei. Cu toate acestea, este și motivul care presupune un probatoriu complex și care, totodată, generează conflicte și deteriorează, mai mult decât era deja, relația dintre soți.

Infidelitatea

Aceste conflicte, cu cât sunt mai puternice, cu atât mai mult pot afecta copiii, acolo unde este cazul.

 

Ca regulă, divorțul poate avea loc:

  1. prin acordul soților, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
  2. atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  3. la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
  4. la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Infidelitatea, ca motiv de desfacere a căsătoriei se încadrează la litera b., amintită anterior, respectiv aceasta este motivul temeinic din cauza căruia raporturile dintre soți sunt grav vătămate și relația nu mai poate continua.

Deși privită din perspectiva persoanei înșelate, chiar nedovedită ori rămasă la nivelul de bănuială, infidelitatea pare a fi suficientă pentru desfacerea căsătoriei, în realitate instanțele de judecată evită să pronunțe o soluție doar pe baza unei bănuieli.

Din aceste motive, dacă intenționați să solicitați desfacerea căsătoriei din cauza infidelității soțului/soției, am subliniat o serie de aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere.

Procesul va fi unul complicat și de durată

În general, un proces având ca obiect desfacerea căsătoriei, mai ales când soții nu se înțeleg ori când este la mijloc un copil, este complicat și, de cele mai multe ori, împovărător pentru persoanele implicate.

În particular, având în vedere durerea provocată de infidelitate și sentimentele pe care le încearcă persoana „înșelată”, efectele unui astfel de proces sunt amplificate, părțile concentrându-se, de cele mai multe ori, pe a înrăutăți situația celuilalt și mai puțin pe desfacerea căsătoriei în sine. Omițând, acolo unde este cazul, cât de dăunător este acest peisaj pentru copii.

În acest peisaj apar martori (foști prieteni de familie sau chiar rude care depun mărturia împotriva ta), detectivi particulari, experți etc. care nu fac altceva decât să deterioreze și mai mult relația dintre foștii soți și încrederea în relația de familie care ar trebui conservată, cel puțin în ochii copiilor.

Probatoriul este unul complex; fiți pregătiți pentru orice.

Probatoriul administrat în cadrul unui astfel de dosar este complex și diversificat. De la fotografii, înregistrări, filmări și conversații cu partenerul, până la rapoarte întregi realizate de detectivi particulari.

Astfel că, indiferent de care parte te afli, trebui să fii pregătit(ă) să fii înregistrat/ă, fotografiat/ă, filmat/ă pe ascuns. Pregătește-te ca discuții/reacții normale până la acel moment să fie denaturate și folosite împotriva ta în fața instanței. Așteaptă-te ca prieteni apropiați sau chiar rude să fie convinse să depună mărturie împotriva ta.

Discută cu avocatul tău înainte să răspunzi emailurilor/mesajelor trimise doar cu scopul de a stârni un răspuns impulsiv, urmând a fi folosite ulterior ca probe în dosar.

Copiii nu sunt armă de război

Viața unui copil este dată peste cap de vestea divorțului părinților lui. Din păcate, în foarte multe cazuri, părinții uită ce impact puternic are un astfel de proces asupra copiilor și se folosesc de aceștia în războiul cu celălalt părinte.

De la șantaj emoțional, până la inocularea în mintea acestora a faptului că celălalt părinte este o persoană rea, mincinoasă și vinovată pentru ceea ce se întâmplă. Aici apare, în cele mai multe cazuri, alienarea parentală despre care puteți citi mai pe larg într-un articol viitor.

În strânsă legătură cu aspectele menționate anterior, referitoare la probatoriul specific unui proces de divorț, trebuie avut în vedere faptul că, dacă au vârsta ptrivită și instanța consideră necesar, copiii vor fi audiați.

Suplimentar, în dosar poate fi efectuată o expertiză psihologică sau instanța poate dispune ca părțile, împreună cu copilul/copiii să participe la ședințele de consiliere efectuate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Toate aceste aspecte pot afecta dezvoltarea psihică și emoțională a unui copil. Din aceste motive este obligatoriu ca părinții să evite să participe, din egoism, ură sau, pur și simplu, inconștient, suplimentar, la maximizarea acestor consecințe.

Așa cum anticipam, atunci când există dubii cu privire la presupusa infidelitate a celuilalt soț sau atunci când din probatoriul administrat nu rezultă clar acest aspect, este posibil ca instanța să aprecieze că există o culpă comună în degradarea relațiilor de cuplu.

Prin urmare, înainte de a demara un astfel de proces, discută cu un avocat, arată-i probele pe care le ai la dispoziție și alegeți împreună strategia cea mai bună. Este posibil să constatați că un divorț prin acord sau întemeiat pe alte motive poate fi mai puțin costisitor și mai puțin dăunător pentru tine și pentru copil/copii.

Postări asemănătoare